Paketlenmiş gıdalara karşı olduğumu biliyosunuz o yüzden oğluma hazır yoğurt yedirmedim hiç, birde evde mayalamak mümkünken neden hazır yedirelim değil mi.
Yoğurt mayalama işleminin her yöntemini denedim en güzel sonucu veren bu gördüğünüz 1 kg.lık kavanoz oldu :)
Malzemeler
1 kg. keçi sütü ( bulamıyorsanız güvenilir bir yerden temin ettiğiniz inek sütü)
1 yemek kaşığı daha önce mayaladığınız yoğurttan ayırdığınız yoğurt mayası
(ilk kez mayalıyorsanız hazır yoğurt mayası alabilirsiniz) ( hazır yoğurt değil)
1 kg.lık kavanoz ve sarmak için kalın bir örtü
son olarak tutmak için 4 saat zaman :)
Hazırlanışı
Önce yoğurt için yer hazırlıyorum, sallanmayacak dokunulmayacak bir yer olması şart, örtümü seriyorum üzerine kavanozu yerleştiriyorum...
- Sütü en az 5 dk. en fazla 8 dk. kaynatıyorum ( uzun süre kaynatmak prebiyotiklerin yok olmasına sebep olur)
- Kaynamış sütü kavanoza döküyorum buharının çıkmasını bekliyorum
- Serçe parmağımı süte batırıyorum çok yanmayacak sıcaklıkta olunca yani dayanabileceğim sıcaklıktaysa yoğurt yapımına başlıyorum
- Mayaya biraz sıcak süt döküyorum çatalla iyice çırpıyorum hiç topak kalmayacak şekilde çırptıktan sonra süte ekliyorum
- Tahta kaşığın arkasıyla sütü bir kez hafifçe karıştırıyorum
- Kavanozu ince tülbentle örtüp kapağını kapatıyorum ve örtüyü iyice sarıyorum
- Yaz aylarında 4 saat Kış aylarında ortama ve havaya göre 4 ila 6 saat arasında beklettikten sonra üzerini ve kapağını açıyorum 1 saatte öyle bekletiyorum
- Daha sonra tülbenti tekrar yerleştirip kapağını kapatıyorum ve buzdolabına kaldırıyorum
- 1 gün buzdolabında beklettikten sonra oğluşuma gönül rahatlı ile yediriyorum
- Ve 3 gün içinde tüketiyorum
İşte bu kadar kolay. :)
Sevgiler
0 yorum:
Yorum Gönder