13 Ocak 2014 Pazartesi

TELEVİZYONU BAKICI OLARAK GÖRMEMELİYİZ

         


 Çocuğnuzu özenerek yaptığınız sebze çorbasını içsin, durmaksızın ağlıyorsa bir an önce sussun, işlerinizi bitirene kadar oyalansın veya misafir gelecek evi dağıtmasın diye televizyonu kurtarıcı olarakmı kullanıyorsunuz?
O halde bugün beyaz ekranın karşısında saatlerce oturttuğunuz çocuğunuz; ileride miskin, asosyal,konuşamayan, yeme bozukluğu ve iletişim eksikliği olan, yaratıcılıktan uzak ve odaklanamayan biri olarak karşınıza çıkarsa sorumlusunu uzaklarda aramayın!


             Televizyon 3 yaş altı çocuklarda konuşma becerisini zedeleyip,iletişim, öğrenme ve konsantrasyonu olumsuz yönde etkileyip, dikkat dağınıklığına yol açması nedeniyle Nöroloji doktorları tarafından önerilmiyor.
Oyun sırasında arka planda televizyonun açık olması bile çocuklarda dikkat dağınıklığına neden oluyor. Bu demek değilki 3 yaşından sonra televizyonu rahatlıkla izleyebilir, hayır izleyemez neden mi? Televizyon 6 yaşından büyük çocuklar için de tehlike yaratıyor; 6 yaşından küçük çocuklar izlediklerinin gerçek olup olmadığını anlayamaz ama 6 yaşı geçtiğinde herşeyi bilinç altına yerleştiriyor ve gördüklerini ayırt  ederek televizyonda star gördükleri kişilerden etkilenip şekillenebiliyorlar. Yani anlayacağınız üzere 6 yaş üstü çocuklarda televizyon sınırlandırılmalı her program izlettirilmemelidir.


****************************


Dikkat ediyormusunuz hemen hemen tüm reklamlarda çocuk oyuncular var, neden varlar neden her reklamda bir çocuk oyuncu var? bunu çocuğum olmadan önce hiç düşünmemiştim,çünkü hiç dikkatimi çekmemişti.Akşam televizyon karşısında oturup dizilerimi izlemeye çalışırken, 1 yaşındaki oğlumun sadece çocuk sesi duyduğu reklamlara dönüp ilgiyle bakmasına çok kez şahit oldum. Çocukların dikkatini hem televizyona hemde satıştaki ürüne dikkat çekme amacıyla yapılan reklamları kendimce kınıyorum. Bu yüzden ister 3 yaş altı ister 6 yaş üstü isterse 15 yaşında olsun çocuğumun o reklamlardan dolayı isteklerinin artacağını ne yazıkki biliyorum.




TELEVİZYONU KURTARICI OLARAK GÖREN ANNELERE..

3 yaş altı çocuklara televiyon izlettirilmesi
  1. Çocukların konuşma becerisini olumsuz etkiliyor
  2. Dikkat dağınıklığına neden oluyor, odaklanmayı bozuyor
  3. İletişim kurma yeteneğini zayıflatıyor ve asosyalleştiriyor
  4. Kelime dağarcığını daraltıyor
  5. Beyin nöronlarını ve nöronların bağlantılarını öldürüyor
  6. Konuşma, yazma ve düşünmeyi olumsuz etkiliyor



6 yaş üstü çocuklara televizyon izlettirilmesi

  1. Reklamların etkisinde kalıyorlar, söylenenlerin doğruluğuna inanıyorlar ve gördükleri şeyleri aldırmak istiyorlar.
  2. Şiddet sahneleri izlerken şiddetin yararlı olabileceğini düşünebiliyorlar çünkü izledikleri kahraman onlara göre gerçek bir kahraman halini alıyorlar
  3. Televizyonda korkuya maruz kalan çocuklarda kısa ve uzun vadeli uyku bozuklukları görülebiliyor ve çeşitli hayvan ve böceklerden korkmaları gerektiğini zannedebiliyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder