Rota Virüsü Enfeksiyonu Nedir?
Rota virüsü bir tür enfeksiyonu akut başlangıçlı ishal hastalığıdır. Çoğunlukla bebeklerde ve 5 yaşına kadar ki çocuklarda görülmektedir. Semptomları arasında en belirgin olanları kusma, ateş, su kaybı, halsizlik baş göstermektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmekte olan bu tehlikeli virüs çok sayıda bebek ve çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Ülkemizde de uygulanmakta olan rota virüsü aşısı ile hastalığın önüne geçmek mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti tarafından aşı takvimine bağlı bulunmayan bu aşı ücretsiz olarak yapılmamaktadır. Sağlık ocaklarında veya devlet hastanelerinde yapılmayan bu aşı ancak özel hastanelerinin çocuk hastalıkları bölümündeki doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Rota Virüsü Belirtileri
Rota virüsü daha çok karın ağrısı, kusma, kilo kaybı gibi belirtiler gösterir ve devamında ishal nükseder. Çocuklar rota virüsüne daha çok mayıs ve haziran aylarında yakalanırlar ama bu diğer aylarda bu virüsün mağduru olmayacakları anlamına gelmez. Rota virüsü enfeksiyonu yılın tüm aylarında çocuklarda görülebilir. Rota virüsü bebek ve çocuklarda 3-8 gün arası bir süre yoğun sulu bir ishale neden olur. Bu süreç içerisinde bebek ve çocuklar hızla kilo kaybedebilir. Rota virüsünün kötü bir yönü de bulaşıcı olmasıdır. Hastalık bebek ve çocuklardan yetişkinlere geçebilmektedir. Özellikle çocukla yakın temas içerisinde olan ebeveynleri bu risk grubu içerisinde en başta yer almaktadır. Rota virüsü enfeksiyonu bebek ve çocuklarda bir seferden fazla yaşanabilmektedir. Yani tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Yalnız ilk rota virüsü bulaştığı süreç çok daha ağır geçmektedir. Tüm bunlara ek olarak rota virüsü bebeklerde çok daha ağır geçmektedir.
Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?
Rota virüsü enfeksiyonuna yoğun bir şekilde maruz kalmış bebek ve çocuklardan enfeksiyon diğer bebek ve çocuklara hatta yetişkinlere geçebilir. Gıda yoluyla, rota virüsü bulunan bir bebek veya çocuğun dışkısına yakın temas ile solunum yoluyla bulaşabilmektedir. Rota virüsünden korunmanın en temel nedeni hijyendir. Hijyen kurallarına sonuna kadar bağlı kalınmalıdır.
Rota Virüsü Aşısı / Gerekli mi, Değil mi?
Rota virüsü aşısı hastalıktan korunmanın en temel yollarındandır ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığı Türkiye ve dünya’da birçok çocuk doktoru tarafından tasdikleşmiştir. Rota virüsü aşısı devlet aşı takvimine alınmamış o zaman demek ki gerek yok diye düşünmeyin. Aşı ülkemizde yeni uygulanmaya başladı. Geçmiş yıllarda rota virüsü aşısı gibi farklı aşılarda devlet tarafından aşı takvimine bağlanmamışta fakat daha sonra aşı takvimine alındı ve şuanda ücretsiz olarak yapılıyorlar. Hastalığın önlenmesi adına bir hayli önem arz eden rota virüsü aşısını yaptırarak hastalığın bebek veya çocuklarınıza bulaşmasının büyük oranda önüne geçmiş olursunuz.
Rota Virüsü Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kaç Doz Verilir?
Rota virüsü aşısı çocuklara bebekken yapılmalısı gerekir. Bebeklerde rota virüs aşısı 2 aylık periyotlarla 2 veya 3 doz olarak yapılır. Aşı ağız yoluyla yapılır ve bebeğe şırınga ile verilir.
Rota Virüsü Tedavisi Nasıldır?
Rota virüsü tedavisiyle kusma, ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önüne geçilmesidir. Kusma ve ishal önleyici çeşitli ilaçların hastalığın tedavisinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Rota virüsü enfeksiyonuna yakalan bebek ve çocukların beslenmelerine devam ettirilmesi gereklidir. Bu süreçte beslenme az ve sık olarak düzenlenmelidir. Bebek yada çocuklarınıza bu dönemde az yağlı gıdalar verilmeli, özellikle anne sütü ile beslenme kesinlikle devam ettirilmelidir. Anne sütüyle beslenen bebekler anne sütünden geçen antikorlar sayesinde rota virüsü enfeksiyonunu çok daha hafif bir şekilde atlatırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder